RBI GRADE B PHASE 2 EXAM 2017 MAINS MCQ STUDY MATERIAL ON PAPER 3 FINANCE & MANAGEMENT TOPIC PERFORMANCE APPRAISAL

1. Rearrange the steps in appraisal process.

A. Objectives of performance appraisal
B. Establish job expectations
C. Design in appraisal programme
D. Performance Management
E. Appraise performance
F. Performance interview
G. Archive appraisal data
H. Use appraisal data for appropriate purposes

a. DCHGFABE
b. HGFEDBCA
c. ABCFGHDE
d. ABCDEFGH



ANSWER: d. ABCDEFGH

2. Which of these is an issue while designing an appraisal programme?

a. Quality
b. What methods of appraisal are to be used
c. Quantity
d. Cost of effectiveness



ANSWER: b. What methods of appraisal are to be used

3. State true or false

Raters can be immediate supervisors, specialists from the HR department, subordinates, peers, committees, clients and self - appraisals or a combination of all.

a. True
b. False


ANSWER: a. True

4. When appraisals are made by superiors, peers, subordinates and clients then it is called ____.

a. 360 degree feedback
b. 180 degree feedback
c. Self - appraisal
d. None of the above



ANSWER: a. 360 degree feedback

5. Which company first developed the 360 degree system of appraisal?

a. Wipro in 1990
b. Godrej Soaps in 1991
c. General Electric, US in 1992
d. None of the above



ANSWER: c. General Electric, US in 1992

6. Which factors lower the accuracy rate of the rater?

a. The rater is aware of personal biases and is willing to take action to minimise their effect

b. Performance factors are properly defined

c. The rater has documented behaviours to improve the recall

d. The rater is unable to express himself or herself honestly and unambiguously



ANSWER: d. The rater is unable to express himself or herself honestly and unambiguously

Reason: Rest all the options are factors that increase the accuracy rate of a rater

7. Which of these is one of the seven criteria for assessing performance?

a. Community service
b. Interpersonal contact
c. Need for supervision
d. All of the above



ANSWER: d. All of the above

8. Which is the simplest and most popular technique for appraising employee performance?

a. Rating Scales
b. Critical Incident
c. Cost accounting
d. BARS



ANSWER: a. Rating Scales

9. State true or false

i. In the forced choice method the rater is forced to select statements which are readymade.

a. True
b. False



ANSWER: a. True

10. Which of these is a major weakness of the forced distribution method?

a. Assumes that employee performance levels always conform to a normal distribution
b. Work is reliable
c. The error of central tendency
d. None of the above



ANSWER: a. Assumes that employee performance levels always conform to a normal distribution


11. Which method is used for evaluating the performance of executives or supervisory positions?

a. Psychological Appraisals
b. Assessment Centres
c. Behaviourally Anchored Rating Scales
d. 360 degree feedback


ANSWER: b. Assessment Centres

12. In which country was the assessment centre first build?

a. US and UK
b. India
c. China
d. Japan



ANSWER: a. US and UK

13. What does the 360 degree feedback assess?

a. Communication Skills
b. Behavioural Aspect
c. Team - building skills
d. Soft skills



ANSWER: d. Soft skills

14. Which of these options are the activities that constitute the core of performance management?

a. Performance interview
b. Archiving performance data
c. Use of appraisal data
d. All of the above



ANSWER: d. All of the above

15. Which is the biggest challenge faced while conducting performance appraisal?

a. Evaluating performance of self - managed teams
b. Presence of a formal appeal process
c. Appraisals based on traits are to be avoided
d. None of the above



ANSWER: a. Evaluating performance of self รข€“ managed teams

Reason: Rest of the options are the legal issues involved while conducting performance appraisal

16. What is the main objective of job evaluation?

a. Job is rated before the employee is appointed to occupy
b. It is not compulsory
c. To define satisfactory wage and salary differentials
d. None of the above



ANSWER: c. To define satisfactory wage and salary differentials

17. Which of these options is one of the non - analytical methods of job evaluation?

a. Job - grading method
b. Point ranking method
c. Factor comparison method
d. None of the above



ANSWER: a. Job - grading method

Reason: Rest of the options are of analytical methods of job evaluation

18. Which of these is an alternate to job evaluation?

a. Wage survey
b. Employee classification
c. Decision Bank Method
d. None of the above



ANSWER: c. Decision Bank Method


20. Which of these is an advantage of the critical incidents methods while performing performance appraisal?

a. Minimise inventory costs

b. Negative incidents are generally more noticeable than positive ones

c. Evaluation is based on actual job behaviour

d. None of the above


ANSWER: c. Evaluation is based on actual job behaviour

21. What is the full form of "BARS"?

a. Behaviourally Anchored Rating Scales
b. Baseline Accounting and Reporting System
c. Budgeting Accounting and Reporting System
d. None of the above



ANSWER: a. Behaviourally Anchored Rating Scales

22. What do behaviourally anchored scales represent?

a. The scales are anchored by descriptions of actual job behaviour

b. Superiors would feel comfortable to give feedback

c. A range of descriptive statements of behaviour varying from the least to the most effective

d. None of the above



ANSWER: c. A range of descriptive statements of behaviour varying from the least to the most effective

23. Who conducts the field review method?

a. Peers
b. Supervisor
c. Subordinates
d. Someone from corporate office or the HR department



ANSWER: d. Someone from corporate office or the HR department

24. Which of these is mentioned in a typical confidential report?

A. Leadership
B. Ability to reason
C. Integrity

a. A & B
b. A & C
c. A, B & C
d. B & C



ANSWER: c. A, B & C

25. Which performance appraisal methods consumes a lot of time?

a. Essay method
b. Rating Scales
c. Critical incident
d. Tests And Observation



ANSWER: a. Essay method

26. On what parameter does the cost accounting method measures performance?

a. Based on merit

b. Monetary returns the employee pitches to his/ her organisation

c. Comparing workers performance with his colleagues

d. Based on confidential report of the employee



ANSWER: b. Monetary returns the employee pitches to his/ her organisation

27. Who was the first person to give the concept of Management by Objectives?

a. Edwards Deming
b. D.W. Cheetham
c. Peter F. Drucker
d. None of the above



ANSWER: c. Peter F. Drucker

28. Rearrange the steps involved in the management by objective process.

A. Setting the performance standard for the subordinates
B. Establishing new goals and new strategies
C. The actual level of goal attainment
D. Establish the goals

a. ABCD
b. DCBA
c. BCDA
d. DACB



ANSWER: d. DACB

29. The focuses of psychological appraisals are on _____.

a. Future potential
b. Actual performance
c. Past performance
d. None of the above



ANSWER: a. Future potential


30. ______ is an objective assessment of an individual's performance against well-defined benchmarks.

a. Performance Appraisal
b. HR Planning
c. Information for goal identification
d. None of the above


ANSWER: a. Performance Appraisal

31. What is linked with performance appraisal?

a. Job Design
b. Development
c. Job analysis
d. None of the above


ANSWER: c. Job analysis

32. Which of the following is an alternate term used for performance appraisal?

a. Quality and quantity of output
b. Job knowledg e
c. Employee assessment
d. None of the above



ANSWER: c. Employee assessment

33. Match the following general applications of performance assessment with their specific purposes

I. Administrative Uses/ Decisions ----- A. Performance Feedback

II. Documentation --------------------- B. Lay - offs

III. Organisational Maintenance/ Objectives ---- C. Helping to meet legal requirements

IV. Developmental Uses ----- D. Evaluation of HR systems

a. I-C, II-D, III-B, IV-A
b. I-B, II-C, III-D, IV-A
c. I-B, II-C, III-D, IV-D
d. I-A, II-B, III-D, IV-C



ANSWER: b. I-B, II-C, III-D, IV-A

34. Which of these is the main purpose of employee assessment?

a. Making correct decisions
b. To effect promotions based on competence and performance
c. Establish job expectations
d. None of the above



ANSWER: b. To effect promotions based on competence and performance

Reason: Rest all the options are the competitive advantage of performance appraisal

35. How performance appraisal can contribute to a firm's competitive advantage?

a. Ensures legal compliances
b. Minimising job dissatisfaction and turnover
c. Improves performance
d. All of the above



ANSWER: d. All of the above

36. From the strategic point of view, in which three categories can an organisation be grouped?

a. Defenders
b. Prospectors
c. Analysers
d. All of the above


ANSWER: d. All of the above

37. Successful defenders use performance appraisal for identifying ____________.

a. Staffing needs
b. Job behaviour
c. Training needs
d. None of the above


ANSWER: c. Training needs

38. Analysers tend to emphasise both ______ and _______ and employee extensive training programmes.

a. Skill building and skill acquisition
b. Current performance and past performance
c. Strategy and behaviour
d. None of the above


ANSWER: a. Skill building and skill acquisition

39. What do successful analysers tend to examine?

a. Division and corporate performance evaluation
b. Current performance with past performance
c. Ideal appraisal process
d. None of the above



ANSWER: b. Current performance with past performance 

FOR PAPER 2 MCQ VISIT HERE
 & HERE 

TO BUY ONLINE STUDY MATERIAL OF PRELIMS & MAINS 2017 EXAM VISIT HERE

GET SAMPLES BEFORE YOU ORDER & BE ASSURED ABOUT THE QUALITY. 


My Exclusive RBI Gr B Facebook Group Link


Join To Get Free Materials
 
 
IMPORTANT BOOKS FOR REFERENCE:

PAPER 2 --Economic and social Issues

1. Buy Indian Economy Since Independence By Uma Kapila

2. Buy Indian Economy 31st Revised edn By Mishra Puri
 
3. Buy Indian Economy By Dutt Sundaram

4. Buy Indian Economy: Performance and Policies by Uma Kapila

5.Buy Indian Economy By Mishra Puri 

6. Buy Social Problems in India

7. Buy Sociology : Primary Principles Of Sociology

8.Buy Economic Survey 2014

9. Buy World Development Report 2015 


PAPER 3 --Finance & Management

FINANCE:

1Buy Indian Economy 31st Revised edn By Mishra Puri

2.Buy Indian Economy Performance and Policies 

3. Buy Indian Economy By Dutt Sundaram 

4. Buy Economic Growth in India : History and Prospect

5. Buy Public Finance  

6. Buy Public Finance

7. Buy Financial Management : Theory and Practice

8. Buy Fundamentals of Financial Management

9. Buy Financial Management : Text  

MANAGEMENT 

1. Buy Fundamentals of Management : Essential Concepts and Applications

2.  Buy Management Fundamentals: Concepts

Comments

Popular posts from this blog

HOW TO PREPARE & CRACK RRB Non Technical Recruitment 2016 EXAM:RRB Non Technical Recruitment 2016 STUDY MATERIAL BOOKS TIPS TRICKS STRATEGIES PREPARATION STUDY PLAN PAPER PATTERN SYLLABUS QUESTION PAPERS

HOW TO CRACK & PREPARE SSC CGL: SSC CGL TIER 1 & TIER 2 STUDY MATERIAL BOOKS TIPS TRICKS STRATEGIES PREPARATION PLANS QUESTION PAPERS SYLLABUS