IBPS & SBI SPECIALIST OFFICER MARKETING MCQ STUDY MATERIAL

1.Which among the following is increased by Marketing Research?
a)Nominal Cost
b)Profits
c)Marginal Cost
d)Revenue
Ans:- b) Profits
2.A Lead in marketing means ?
a) Point of Sales
b) Market Leader
c) Prospective Buyer
d) A company available for sale
Ans:- c) Prospective Buyer
3.The term marketing refers to?
a) New product concepts and improvements
b) Advertising and promotion activities
c) A philosophy that stresses customer value and satisfaction
d) Planning sales campaign
Ans:- c) A philosophy that stresses customer value and satisfaction
4.SME Means____?
a) Small and medium enterprises
b) Small scale marketing entities
c) Small and medium establishments
d) Small scale marketing establishments
Ans:- a) Small and medium enterprises
5.In marketing term Attitude can best be defined as a –
a) Rude behaviour of Salesperson
b) Rude behaviour of consumer
c) Mental state of consumer
d) Ego of the marketing executive
Ans:- c) Mental state of consumer
6.A name, term, sign, symbol or design or a combination of these that identified the market or seller of a product or service is called___?
a) Product feature
b) Sponsorship
c) Brand
d) Logo
Ans:- c) Brand
7.Cost that do not vary with production or sales level are called___?
a) Independent-costs
b) Variable cost
c) Standard costs
d) fixed costs
Ans:- d) fixed costs
8.Motivation means _________.
a) Inspiring employees to perform better
b) Better communication skills
c) Sales coaching
d) Market research
Ans:-a) Inspiring employees to perform better
9.Which of the following is not a service?
a) Fixed deposit receipt
b) Postage stamp
c) Insurance policy
d) Gift coupon of the chain store
Ans:- d) Gift coupon of the chain store
10.A group of related products that function in a similar manner, are sold to the same customer groups and marketed through the same type of the outlets is called____?
a) Group
b) Product line
c) Category
d) Market
Ans:- b) Product line.

11.ESOP stand for___?
a) Efficient Service of Promises
b) Effective System of Projects
c) Employee Stock Ownership Plan
d) Essential Security of Project
Ans:- c) Employee Stock Ownership Plan
12. Home loans are granted to___?
a) Individuals
b) Institutions
c) Builders
d) All of these
Ans:- a)Individuals
13. Short term planning focuses on___?
a) Functional plans
b) Long term objective
c) Specific goal
d) Both a and c
Ans:- d) Both a and c
14.DSA Means____?
a) District sales Authority
b) Direct Selling Agent
c) Distributor and Sales agent
d) None of these
Ans:- b) Direct Selling Agent
15. The last stage in selling process___?
a) approach
b) handling objections
c) closing
d) follow up
Ans:- d) follow up
16.The Major advantage of survey reasearch is its___?
a) Simplicity
b) flexibility
c) Organization
d) Structure
Ans:- b) flexibility
17.Primary data is generally collected through___?
a) Observation
b) Experiment
c) Survey
d) Census report
Ans:- c) Survey
18.Zero-based budgeting (ZBB) means?
a) each year budgeting starts from a scratch
b) a tool for financial analysis
c) a tool of marketing cost
d) a certain percentage of sales
Ans:- a) each year budgeting starts from a scratch
19.The aim of successful marketing is___?
a) to increase the sale
b) to increase the profit
c) to increase the output of sellers
d) All of these
Ans:- d) All of these
20.Bank Marketing is treated as ___?
a) Transaction marketing
b) Service marketing
c) Indoor marketing
d) all of these
Ans:- b) Service marketing.

21.Direct Marketing means
a)Advertisements
b)Banners
c)Selling by all staff
d)Face-to-face selling
Ans:- d) Face-to-face selling
22. Market Segmentation means
a)segmenting the customers as per their needs
b)segmenting the salesmen
c)segmenting the employees
d)segmenting the products
Ans:- a) segmenting the customers as per their needs
23. Marketing for promotion of business in Banks involves :
a) Better Customer Service
b) Customer need identification
c) Customised products
d) All of the above
Ans:- d) All of the above
24.Marketing strategy means–
a)To introduce in sales promotion scheme
b)Population
c)Perseverance
d)Demands
Ans:- a)To introduce in sales promotion scheme
25. Bancassurance is a relationship between Bank and___?
a)Education
b)Insurance Company
c)Employee
d)Customer
Ans:- b)Insurance Company
26.The financial contracts whose value are obtained from the values of underlying
assets are:
a)Bonds
b)Mortgages
c)Derivatives
4)Stocks
Ans:- c)Derivatives
27.Dividing the market into segments and charging the same price for everyone in
a segment is called______?
a)Steaming pricing
b)Cost based pricing
c)Personal pricing
d)Group pricing
Ans:- d)Group pricing
28.Home Loans are basically______?
a)Short term finance
b)Loan given to minors
c)Long Term loans
d)Long given for boosting profits
Ans:- c)Long Term loans
29.CRM means_____?
a)Customer Related Management
b)Customer Relationship Management
c)Custom Relation Management
d)Customer Relationship Marketing
Ans:- b)Customer Relationship Management
30.CRM is a_______?
a)pre sales activity
b)a tool for lead generation
c)an ongoing daily activity
d)customer complaints
Ans:- b)a tool for lead generation.
 


TO PURCHASE ONLINE  STUDY MATERIAL FOR IBPS/SBI SPECIALIST OFFICER VISIT HERE